понеділок, 26 січня 2015 р.

Тонке мистецтво бібліотечної журналістики



Як правильно писати новину для преси та онлайн-видань, щоб її надрукували? Як готувати прес-реліз? Для чого він? Фото, як необхідний атрибут новин та прес-релізів. Критерії якісної фотографії та наші помилки при фотографуванні. Як коректно листуватися з редакціями ЗМІ?
Ці та інші питання розглядалися на заході, що пройшов у Кіровоградській центральній міській бібліотеці для бібліотекарів системи, які займаються піаром своїх бібліотек.
Піар-офіс Кіровоградської МЦБС, що складався спочатку з шести бібліотек, розростається поступово на всю міську систему бібліотек.

За 2014 рік завдяки плідній роботі не тільки піар-офісу, а і усіх працівників бібліотечної системи, ми отримали величезні здобутки у сфері бібліотечного піару: 217 статей у пресі, 31 вихід на радіо, 27 виходів на телебаченні та 128 онлайн-виходів. Всього – 403 виходи у ЗМІ за рік!

 Вже учасники не піар-офісу на заході знайомилися з тонким мистецтвом журналістики, з її кухнею, з секретами та нюансами.

 Зустріч закінчилася дискусією «Чому допис іноді не публікують?» . Дописувачі намагалися поставити самих себе на місце редактора та визначали, з яких саме причин вони б не брали статті до публікації. А, знаєте, вийшло цікаво! Причини були найрізноманітніші: неактуальність статті, її безграмотність, об`єм (довгі статті нудно читати!), неякісні фото, або їхня відсутність. Причиною не публікації визнали учасники також те, як написана стаття, або прес-реліз. Якщо допис – нецікавий, велика ймовірність, що стаття не буде опублікована.
Журналістика – це мистецтво, творчість, і до статей, і до фото треба підходити креативно. Такий був висновок нашої журналістської міні-лабораторії.

пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Різдвяні свята у бібліотеках

 У бібліотеках Кіровоградської МЦБС відбулися заходи, присвячені новорічним та різдвяним святам. Наприклад, у бібліотеці-філії № 4

Чародій-вечір «Сяй, веселка Різдвяна» зібрав разом у бібліотеці-філії №4 творчих дітей – учасників клубу «Світ захоплень». Діти ознайомилися зі звичаями та традиціями святкування різдвяних та новорічних свят, Водохреща, навипередки змагалися у вправності виконувати колядки та щедрівки.

А щоб нинішній рік був для усіх успішним та щасливим, майстриня Алла Віталіївна Молдовану допомогла дітлахам виготовити кумедну вівцю – оберіг року.

Організовуючи такі заходи, бібліотекарі прагнуть сприяти відродженню національної свідомості, виховують повагу до народних традицій.

Про заходи у інших бібліотеках читайте на сторінках онлайн-видань "Факел" та "Наше місто":

Зберігаємо традиції  (філія19) // Наше місто. – 2015. – 14 січня.

Кіровоградські діти колядували в бібліотеці (філія5) // Факел. – 2015. – 15 січня. - (Ця новина була проанансована на Всеукраїнському сайті  www.ukr.net 15.01.2015) 

Більше бібліотечних новин: на сайті Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи