пʼятницю, 12 липня 2013 р.

Екологічна акція «ВІДПРАЦЬОВАНІ БАТАРЕЙКИ»



Бібліотеки Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи приєдналися до широкомасштабної екологічної акції, що запропонувало Кіровоградське обласне управління «Кіровоградекоресурси» Державного підприємства з питань поводження з відходами як вторинною сировиною.

З метою запобігання забруднення навколишнього природного середовища у бібліотеках пропонується здавати відпрацьовані батарейки. У зручному місці знаходяться контейнери для збору відпрацьованих батарейок і читачі та користувачі Інтернет-центрів мають змогу залишити батарейки та акумулятори, замість того, щоб викидати їх у загальні контейнери для побутового сміття. Вони потребують спеціальної утилізації! 

ЧОМУ ВАЖЛИВО ПРАВИЛЬНО УТИЛІЗУВАТИ БАТАРЕЙКИ?

Батарейки містять свинець, ртуть, кадмій, агресивні кислоти, що забруднюють навколишнє середовище, якщо їх викидати разом із побутовим сміттям. Важкі метали накопичуються у ґрунті і негативним чином впливають на здоров’я людей, спричиняючи серйозні захворювання.

Частка батарейок у побутовому смітті - <0,05% ваги
Частка токсичних речовин від батарейок у побутовому смітті - ~ 50%
За рік – 40 кілограмів ртуті, 160 кілограмів кадмію, 260 тонн марганцевих сполук, 250 тонн натрієвих хлоридів

Щодня в Україні викидають 10-12 тонн пальчикових батарейок.
Одна батарейка забруднює 20 кв. м землі або 400 літрів води, оскільки містить важкі метали та хімію. Потім такі хімічні елементи  потрапляють в організм людини і провокують різноманітні хвороби, нерідко і онкологічні.

Знайте це і приєднуйтеся до акції!

Ви читаєте блог Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи

Немає коментарів:

Дописати коментар